Dietetyka

w CM UNO-MED

Dietetyka dostarcza informacje niezbędne do opracowania zasad zdrowego odżywiania, które w połączeniu z właściwym stylem życia są najskuteczniejszą metodą zapobiegania chorobom cywilizacyjnym.

Zakres konsultacji:
Dietoterapia w poszczególnych jednostakach chorobowych:
  • choroby tarczycy
  • insulinooporność i cukrzyca
  • celiakia, nadwrażliwość na gluten
  • alergie i nietolerancje pokarmowe
  • nadciśnienie tętnicze
  • choroby żołądka i jelit
  • atopowe zapalenie skóry, łuszczyca
  • dna moczanowa
  • otyłość
  • niedowaga
  • candida
  • choroby autoimmunologiczne
  • chroniczne zmęczenie
  • osłabiona odporność
  • depresja, nerwica
Wodorowe testy oddechowe

Wodorowe testy oddechowe – wiarygodna i szybka diagnostyka szeregu nietoleracji żywieniowych oraz dolegliwości gastrologicznych, na podstawie analizy ilości wodoru w powietrzu wydychanym przez pacjenta.

Wodorowy test oddechowy jest stosowany w diagnostyce:
  • Nietolerancji laktozy
  • Zaburzeń wchłaniania fruktozy
  • Przerostu bakteryjnego jelita cienkiego
  • SIBO (small intestinal bacterial overgrowth)
Przygotowanie do wodorowego testu oddechowego:
  • 2 dni przed badaniem (aż do dnia badania) należy wstrzymać się z zażywaniem leków, takich jak: witaminy, aspiryna, antybiotyki, środki przeczyszczające.
  • 1 dzień przed badaniem należy unikać warzyw wzdymających, takich jak: kapusta, cebula, por, fasola, warzywa marynowane. Nie należy palić papierosów i żuć gumy.
  • NIE WOLNO pić mleka oraz soków owocowych
  • 12 godzin przed testem, ostatni nieobfity i ubogi w błonnik pokarmowy posiłek.
  • 6 godzin przed badaniem można pić wodę bez domieszki cukru.

W dniu badania – pacjent pozostaje na czczo (dopuszczalne jest wypicie szklanki wody bez domieszki cukru ), leki inne niż wymienione powyżej przyjmujemy zgodnie ze zaleceniem lekarskim.

Przed testem należy dokładnie umyć zęby i wyszczotkować język (osoby z protezą nie powinny używać kleju mocującego w dniu badania).

Przeciwwskazania do badania:

Bezwzględne przeciwwskazania do wykonania testu:

  • dzieci z wrodzoną nietolerancją fruktozy
  • rozpoznana lub podejrzewana po posiłkowa hipoglikemia

Względne przeciwwskazania do wykonania testu:

  • przyjmowanie antybiotyków w trakcie ostatnich 4 tygodni
  • kolonoskopia w trakcie ostatnich 4 tygodni
  • radiografia w trakcie ostatnich 4 tygodni
  • ileostomia
  • ostra infekcja.

Wodorowe testy oddechowe można stosować u wszystkich pacjentów we wszystkich grupach wiekowych.

Jak przygotować się do pierwszej wizyty u dietetyka?

Wizyta u dietetyka polega na dokładnym i wnikliwym przeanalizowaniu nawyków żywieniowych i życiowych pacjenta, oraz historii jego chorób i przyjmowanych leków. Dietetyk wykona pomiar wagi oraz zmierzy obwody ciała, na przykład talię, biodra, udo, co w przyszłości pozwoli jeszcze lepiej monitorować efekty wprowadzonej diety. Czas trwania wizyty do 60 minut.

Bardzo ważnym elementem jest odpowiednie przygotowanie do pierwszej wizyty, aby wynieść jak największe korzyści z konsultacji u dietetyka.

  1. Jeśli posiadasz zabierz ze sobą AKTUALNE(nie starsze niż 12 miesięcy)WYNIKI BADAŃ laboratoryjnych (morfologia, glukoza na czczo, insulina na czczo, TSH, profil lipidowy, wskaźniki wątrobowe), wyniki wykonanych zabiegów (np. gastroskopia, kolonoskopia) oraz wypisy ze szpitala. Jeśli nie posiadasz aktualnych badań nie martw się – na pierwszej wizycie dietetyk ustali z Tobą, jakie badania warto byłoby wykonać.
  2. Przygotuj na kartce wykaz przyjmowanych leków (spisz nazwę, dawkę, częstotliwość przyjmowania leku oraz okres od jakiego dany lek przyjmujesz).
  3. Na pierwszą konsultację warto przygotować 3-dniowy DZIENNICZEK ŻYWIENIOWY. Ułatwi on dietetykowi poznanie Twojego dotychczasowego sposobu żywienia. Na bieżąco, przez 3 dni (w tym jeden dzień weekendowy) spisuj jak najbardziej szczegółowo spożywane w ciągu dnia posiłki. Uwzględnij godzinę posiłku, składniki posiłku i ich ilość/wielkość podaną za pomocą miary domowej (np. 1 szklanka mleka 2%, 1 łyżka oleju rzepakowego, 1 opakowanie jogurtu truskawkowego). Pamiętaj, aby w dzienniczku uwzględnić wszystkie spożywane posiłki i potrawy, także przekąski, jak i wypijane napoje.